Taustaa

Muistoja lapsuudesta 1970-luvulla

”Markalla merkkareita” on ensisijaisesti varhaiskasvatuksen ja alaluokkien käyttöön suunnattu opetuspaketti, joka kertoo lapsuudesta 1970-luvulla. Kokonaisuus on syntynyt Keski-Uudenmaan kunnallisten museoiden yhteistyössä. Mukana hankkeessa ovat Hyvinkään kaupunginmuseo, Järvenpään taidemuseo, Keravan museo, Mäntsälän museotoimi, Nurmijärven museo ja Tuusulan museo. Kaksi pilottiryhmää Keski-Uudenmaan esikouluista on myös osallistunut opetuspaketin kehittämiseen. Hankkeeseen on saatu avustusta Museovirastolta.

Opetuspakettiin sisältyy tämä nettisivusto sekä osallistuneista museoista lainattava materiaalilaukku. Markalla merkkareita -hankkeen taustalla on verkossa toteutettu muistitietokysely, jossa vastaajat kertoivat lapsuudestaan 1970-luvulla. Kyselyyn tuli 242 vastausta ja näitä vastauksia on käytetty muun lähdemateriaalin ohella sivuston sisällöissä ja tarinoissa. Sivuston kuunnelmat pohjautuvat löyhästi kyselyn muisteluihin. Myös sivustolta löytyvät sitaatit ovat kyselyn satoa. Opetusmateriaali on suunnattu varhaiskasvatuksen ja alaluokkien käyttöön, mutta verkkosivuston tehtäviä ja sisältöjä voi myös hyödyntää kodeissa, harrastuksissa tai vaikka isovanhempien kanssa. Opetuspaketin tavoitteena on siirtää kulttuuriperintöä nykylapsille ja innostaa tutustumaan lähihistoriaan sekä oman suvun ja perheen menneisyyteen.

Markalla merkkareita -nettisivuston on suunnitellut ja toteuttanut Big Vision. Sivuston kuvituksen on tehnyt Päivi Arenius. Musiikin ja äänisuunnittelun toteutti Viljami Lehtonen. Rekku-koiran äänenä on näyttelijä Juha Varis. Hankkeen koordinoinnista, sisällöntuotannosta ja kuunnelmateksteistä vastasi Susanna Hemmilä-Peltonen.

Suuri osa verkkosivuston valokuvista kuuluu hankkeeseen osallistuneiden museoiden kokoelmiin, mutta mukana on myös muilta tahoilta lainattuja otoksia. Tieto kuvan omistusoikeudesta löytyy kuvien yhteydestä. Videot ja tv-ohjelmat sivustolla ovat Ylen Elävästä arkistosta. Mainosvideo on Mainostelevision YouTubekanavalta. Äänitehosteet: Yle Arkisto.

 

Kiitokset:

Museovirasto

Teemu Pikkumäki/Classic Audio ja Recycle Sound

Lukkarin koulun esiopetusryhmä

Kenttäkadun päiväkodin ryhmä Karhunkolo

Kuvien lahjoittajat ja kyselyyn vastanneet

Kaikki hankkeessa avustaneet

 

Intro-videon tiedot:

Videokatkelma: Yle Arkisto,”Kivitalo, puutalo, kellari, vintti”(9.8.1974)

Kuvituskuvat: Päivi Arenius

Musiikki ja äänisuunnittelu: Viljami Lehtonen

Äänenä: Juha Varis

Toteutus ja animointi: Big Vision

Valokuvat: Museovirasto. Historian kuvakokoelma. Kuvannut: Kuvasiskot.

 

Kioskipeli:

Toteutus ja animointi: Big Vision

Kuvituskuvat: Päivi Arenius

Musiikki ja äänisuunnittelu: Viljami Lehtonen

Äänenä: Juha Varis

Sivuston toteutus: Big Vision | Kuvitus: Päivi Arenius | Hosted by Planeetta