Kasvattajalle

Lähihistoria tutuksi 

Tervetuloa ”Markalla merkkareita” -opetuspaketin sivustolle. Täältä löydät tietoa ja tehtäviä, joiden avulla voitte lapsiryhmän kanssa sukeltaa 1970-luvulle. Haluamme tarjota välineitä historian elämykselliseen tutkimiseen. Sivuston tehtävät on suunniteltu varhaiskasvatussuunnitelman perusteita, esiopetuksen opetussuunnitelman perusteita ja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita noudattaen. Jokaiseen sivuston tehtäväohjeeseen sisältyy tieto, mihin kohtiin opetussuunnitelmissa se liittyy. Opetuspaketti on suunnattu varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja alaluokkien käyttöön, mutta siihen voi tutustua myös kerhoissa, kodeissa tai vaikka isovanhempien kanssa. Tehtävät sopivat ilmiöpohjaiseen monialaiseen oppimiseen. Voit valita sivustolta tehtäviä ja sisältöjä omien tavoitteiden mukaisesti. Voitte tehdä ryhmän kanssa vaikka vain yhden tehtävistä tai käyttää sivustoa pohjana laajemmalle 1970-luvun ja menneisyyden arkielämän tarkastelulle.

 

Nurmijärven Lukkarin koulun eskarit ”Markalla merkkareita” -laukkua testaamassa. 

 

Sivuston sisällöt sopivat esimerkiksi oman perheen ja suvun historiaan perehtymiseen, taidekasvatukseen, kuvien ja tyylikausien tarkasteluun, keskustelun pohjaksi entistä ja nykyistä mietittäessä, kädentaitojen harjaannuttamiseen, monilukutaidon kehittämiseen, ryhmääntymiseen, ryhmässä toimimisen harjoitteluun ja myös itsenäiseen työskentelyyn. Keksikää toki lisää omia käyttötapoja.

 

Monia tehtävistä voi katsoa ja kuunnella yhdessä ryhmän kanssa ja käyttää apuna esim. videotykkiä tai isoa tietokoneen ruutua sekä kaiuttimia. Kioskia ja ”Tarinoita” -sivua myös lukutaidoton lapsi voi itse käyttää helposti esim. tablettitietokoneen tai pöytäkoneen kautta. Pienelle lapselle oikea sivu pitää avata ensin. Isommat oppilaat voivat itsenäisesti etsiä tietoa sivustolta ja tehdä tehtäviä. Tehtävät on suunniteltu myös herättämään keskustelua ja pohdintoja. Tarttukaa rohkeasti esiin nouseviin aiheisiin. Esimerkiksi tietovisan voi tehdä yhdessä koko ryhmän kanssa ja eri aikakausien kuvia katsomalla pohtia myös ajan ja tapojen muuttumista. Suuri osa sivuston tehtäväohjeista ja tehtävistä on suunniteltu helposti tulostettaviksi. 

 

8Nurmijärven Lukkarin koulun eskarit ”Markalla merkkareita” -laukkua testaamassa.

”Markalla merkkareita” -sivustoon liittyy lainattava laukku, joka sisältää retkeilyaiheisen leikittävän kokonaisuuden ja tavaroita tutkittavaksi. Mukana on muun muassa radionauhuri, kasetteja, pakkikamera, retkeilyrekvisiittaa, teltta ja twist-narut. Laukun sisältö tukee sähköistä oppimateriaalia. Hankkeeeseen osallistuneet museot lainaavat laukkua omien kuntiensa kouluille ja päiväkodeille.

Lainaukset ja tiedustelut:

Hyvinkään kaupunginmuseo/Museokeskus Taika, Merja Nummi, p. 040 836 8028
Järvenpään taidemuseo, Pinja Petäjä, p. 040 315 2908
Taide- ja museokeskus Sinkka, Nanna Saarhelo, p. 040 318 3436
Mäntsälän museotoimi, Sirkku Mäkelä p. 040 314 5214
Nurmijärven museo, Anne Alasmaa p. 040 317 2509
Tuusulan museo, Susanna Hemmilä-Peltonen p. 040 314 3468. Tuusulan laukun voi lainata kirjastosta: lapset.kirjasto(at)tuusula.fi

Valitse sopivaa sisältöä:

TEHTÄVIÄ -otsikon alta löytyy monenlaista tekemistä, askartelua, leikkiohjeita ja pohdittavaa. Suuri osa tehtävistä on printattavia pdf-tiedostoja.

TIETOA -otsikon alla on tiivistetysti yleistietoa 1970-luvusta sekä tarkemmin ajan olosuhteista hankkeen tuottaneiden museoiden alueilta: Järvenpäästä, Mäntsälästä, Nurmijärveltä, Hyvinkäältä, Tuusulasta ja Keravalta. Tämä osio on erityisesti tarkoitettu taustoitukseksi opettajalle/ryhmän ohjaajalle. Täältä pääset myös tietovisaan. Tietovisan voi tehdä yhdessä ryhmän kanssa tai jokainen oppilas erikseen.

TARINAT -kohdasta pääsee kuuntelemaan kuunnelmia.

KIOSKI -kyltin kohdalta klikkaamalla pääsee tekemään ostoksia 70-luvun lähikioskille.

KATSO ja KUUNTELE -otsikon alle on kerätty musiikkia, videomateriaalia ja valokuvia, kuten katkelmia 70-luvun Pikku Kakkosista ja muita lastenohjelmia sekä aiheen mukaan järjestettyjä valokuvia. Tutkikaa näitä ennen tehtävien tekemistä. Soittolistan avulla voi järjestää vaikka luokan tai eskarin oman 70-luku diskon! Soittolistan kuunteleminen edellyttää, että käytettävällä koneella on Spotify-ohjelma.

 

Sivuston toteutus: Big Vision | Kuvitus: Päivi Arenius | Hosted by Planeetta