Leiki

Hei! Tule mukaan leikkimään. Tälle sivulle on koottu 1970-luvulla suosittuja leikkejä. Osa leikeistä on varmasti tuttuja nykypäivänäkin. Voitte alkuun katsoa oheisen videokatkelman pihaleikeistä: Yle Arkisto, ”Kivitalo, puutalo, kellari, vintti” vuodelta 1974. Klikkaamalla sen alla olevia leikkilomakkeita avautuu pdf-tiedosto, jonka voi tulostaa tarvittaessa. Leikeissä on mukana ehdotuksia aloitusloruksi. Ne löytyvät myös erilliseltä tiedostolta. Lorut ovat ”Markalla merkkareita” -kyselyaineistosta poimittuja.

 

Laaja-alaisen osaamisen osa-alueet: Ajattelu ja oppimaan oppiminen, Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu Oppimiskokonaisuudet, esiopetus: Minä ja meidän yhteisömme, Kielen rikas maailma, Tutkin ja toimin ympäristössäni, Kasvan ja kehityn

Tulosta tästä PDF-versiot

 

Sivun pelit- ja leikit on koottu ja muokattu seuraavista lähteistä:

* Becks, Reija (toim. ja kääntänyt) 2010: 501 peliä, joita on pelattava edes kerran lapsuudessa. Lasten parhaat pelit ja leikit. Porvoo: Readme.
* Bennett, Steve & Ruth 1993: 365 Pihaleikkiä. Suomentanut Reija Ypyä. Keuruu: Otavan kirjapaino.
* Disney, Walt 1976: Kivat leikit. Suomentanut Irma Marzano. Helsinki: Sanoma Osakeyhtiö.
* Kokko, Petri 1994: Pelien parhaat. Sulkapallosta tietokonepeleihin – Oravanpyörästä mönkiäiseen. Juva: WSOY.
* Laaksonen, Liisa & Salo, Maija 1983: Lystiä leikkiä: perinnettä ja perinneleikkejä. Porvoo: WSOY.
* Piiroinen, Liisa (toim.) 2004: Leikin pikkujättiläinen. Porvoo: WSOY.
* Pulli, Elina & Granroth, Ville & Hiltunen, Mikko 2017: Oppi&Ilo: Twist-leikit, 45 hyppyyttävää ohjetta. Helsinki: Sanoma Pro.
* Lisäksi apuna käytetty ”Markalla merkkareita” -kyselyn vastauksia sekä netin keskustelupalstoilta ja YouTubesta löytyviä ohjeita.
 

 

Lainauksia

Leikkimuistoja 1970-luvulta

”Russan koulun pihalla iltaisin ja välitunnilla aina pelattiin: rosvoa ja poliisia, kymmenen tikkua laudalla. Meillä myös tehtiin aarrekarttoja ja haudattiin aarteita pitkin Russaa, salakielellä kirjoiteltiin kirjeitä.”

”Luisteltiin Russan jäällä, isä kolas rantaan kentän. Koulun jäätä ei vielä ollut tai en ainakaan muista että koskaan olisi ollut jäädytettyä kenttää.. Heitettiin tikkaa. Talvella rakennettiin omaan pihaan hyppyrimäki jossa sitten leikittiin ja hypättiin mäkihyppyä Karhun suksilla. Pulkkamäessä oltiin aina kaikki kylän kakarat. Mattisen Jarkolla, naapurin pojalla oli kelkka ja meidän muiden pulkat oli narulla kiinni hänen kelkassa ja varmaan 10 pulkkaa peräkkäin, yksi kun kaatui, kaikki kaatui. Ehkäpä eniten kuitenkin rofee ja poldee.. (rosvoa ja poliisia) leikittiin.”

”Kesä tuntui aina ihanalta ja se usein vietettiin valon montulla. Kaikki naapuruston lapset yhdessä. Oli kaikenikäisiä 5 – 10 vuoteen. Ketään ei kiusattu, yhdessä leikittiin ja kaikilla oli kivaa. Talvella luisteltiin Hyrylän vanhalla urheilukentällä, jossa oli joka talvi luistinrata. Pelattiin kiekkoa ja hiihdettiin kilpaa. Kouluun käveltiin yhtä matkaa ja sieltä kotiin. Tyllilän tallilla käytiin harjaamassa hevosia, kantamassa paaleja ja luomassa lantaa. Ja ihan huviksemme. Palkaksi töistä ja hauskuudesta saimme usein syöttää hevosille omenoita. Kun joku sai polkupyörän, kummasti sen kyytiin mahtui 4 ja takapakkarilla istuvat kaksi polkivat satulassa istuvan kanssa, se neljäs istui usein tangolla tai seisoi etupyörä jalkojensa välissä pitäen tangosta kiinni, selkä menosuuntaan päin. Vahinkoja sattui, joskus pieniä haavoja mutta ei niitä kerennyt hoitamaan tai juoksemaan kotiin muutaman veritipan takia. Oli liian paljon kaikkea kivaa tekemistä. Syksyisin ja loppukesästä kerättiin lähimetsästä joukolla mustikoita ja yleensä syötiin ne saman tien. Kotona sisätiloissa ei ollut koskaan juuri kukaan. Hyvin harvoin oli kukaan edes koskaan kipeä.”

”70 ja 80-luvun alku olivat kerrostalossa eläneelle lapsikatraalle yhteisöllistä aikaa:koko kylä kasvatti ja talonmiestä pelkäsivät kaikki. Vanhemmat tupakoivat autossa, kukaan ei käyttänyt pyöräilykypärää ja pienimmätkin ajoivat hissilla heti kun ylettyivät nappuloihin. Hengissä selvittiin silti!”

”Reviiri oli laaja, kaikki alueen lapset oltiin yhdessä pitkin pihoja ja metsiä leikkimässä. Keräyspaperilaatikossa oli lämmin lukea lehtiä, joita naapurit oli heittäneet pois. Kaikkien puhelinnumerot osattiin ulkoa.”

”Pihalla leikimme kavereiden kanssa hippaa, piiosta, 10 tikkua laudalla, pelasimme neljää maalia. Kesällä uimme ja viihdyimme järvellä koko päivän. Yleisesti ottaen olimme hyvin paljon ulkona. Talvella hiihdimme, luistelimme, teimme lumiukkoja ja leikimme lumisotaa. Joskus viikonloppuaamuina kävin isän kanssa jänismetsällä”

”Kesäisin leikin paljon ulkona. Ehkä hauskin leikki oli kavereideni kanssa perustamani Hyvinkäänkylän etsivät ry.??Ratkoimme metsästä löytämiemme johtolankojen avulla ympäristörikoksia. Siinä papanat ja maalipurkit saattoivat johtaa meidät vaikka minkä mysteerin äärelle. Eläimet olivat myös tärkeä osa kesän leikkejämme. Kävimme katsomassa Uudenkartanon laitumella olleita lehmiä, hoisimme isoisäni kaneja yms. Uimaan fillaroimme Herusten järville. Menimme sinne aina kolmestaan. Aikuisia ei ollut ikinä mukana.”

”Kaikki pihaleikit olivat suosittuja kirkonrotta, keisari seisoo palatsissa, 10 tikkua laudalla, tervapata, polttopallo, hyppynaru ja twisti sekä pidin sellaisesta maan valtauspelistä pihalla, jossa heitettiin keppiä ja piirrettiin maa-aluetta itselle.”

”Leikittiin inkkareita lähimetsässä, rakennettiin oikein leiri sinne. Toinen leikki oli hienot rouvat nukenrattaineen. Meillä oli käytössä mummin vanhoja vaatteita ja asusteita”

”Leikimme päivittäin ulkona( ympäri vuoden kelistä riippumatta) useita tunteja saman talon lasten kanssa mm. rosvoa ja pollaria, keinuhippaa, väriä, rakennettiin majoja, hypättiin narua, ruutua ja kumppaa, hypättiin hyppyristä suksilla, laskettiin pulkkamäkeä jne jne. Meitä oli varmaankin 20 lapsen porukka eikä pihalla muistaakseni ollut koskaan aikuisia. Hyvin pärjättiin ja kaikki otettiin mukaan leikkiin. Välillä äidit huusivat parvekkeelta syömään…”

”Meitä oli paljon lapsia noin 6 vuoden ikäerolla naapurustossa ja yhdesså leikittiin kymmentä tikkua laudalla ja kirkonrottaa ja purkkista ja polttopalloa yms. ulkoleikkejä. Joskus leikittiin kotia yms.”

 

”Pihapiirissä oli paljon lapsia ja leikimme iltaisin aina kirkkistä, rofee ja poldee, maata , väriä ja peiliä. Yhdessä leikkiminen oli hauskinta.”

”Pihaleikit olivat suosiossa: Rosvo ja poliisi, Kymmenen tikkua laudalla, Vinkki, Peili, Seinäpallo.”

”Nuket ja pelikortit oli kovassa käytössä. Hypättiin lautaa ja ruutua, kirkonrottaa yms. Lasketiin muovisäkillä mäkeä ja leikittiin pimelällä kummitusta taskulapuilla. Ja piilosta, pimeepiilo oli kivaa.”

”Ulkona leikittiin paljon pihaleikkejä, kuten 10 tikkua laudalla, konkkasta, purkista, Nurkka Jussia, jalkapalloa, maalia, hippaa ja Tarzania ja muita supersankareita. Urheilukenttä oli myös tärkeä paikka, siellä juostiin kilpaa ja harjoiteltiin eri lajeja ahkerasti. Talvella kaivettiin lumitunneleita, rakennettiin lumikoteja ja painittiin vuorenvalloituksessa. Laskettiin myös paljon mäkeä ja hiihdettiin ja luisteltiin. Lempileikkini ulkona kesällä oli mökillä sukellusvene leikki. Siinä minä makoilin vatsallani uimapatjalla, uimalasit päässä ja kellon naama vedessä tutkien järven pohjaa ajaessani sukellusvenettä. Talvella parasta oli Avaruusasema Alfa, olimme rakentaneet lumesta oman avaruusaseman ja elimme tv sarjan tapahtumia leikeissämme uudelleen.”

”Kesällä käpysotaa ja talvella lumisotaa sekä Valliniemen herraa”

”Oman pihan hiekkalaatikolla oli kiva leikkiä. Leluja ei ollut läheskään niin paljon kuin nyt.”

 

 

Sivuston toteutus: Big Vision | Kuvitus: Päivi Arenius | Hosted by Planeetta